Met de vakantie voor de deur en de reisplannen die veel mensen hebben, willen we jullie wat meer info geven over het COVID certificaat.

Wat is het COVID certificaat?

https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat

Er zijn 3 types certificaten:

  1. een vaccinatiecertificaat

al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.

  1. een testcertificaat

een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.

  1. een herstelcertificaat

voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

 

Dit certificaat zal geldig zijn vanaf 1 juli 2021 in alle EU-lidstaten. Er zijn per land echter nog afwijkende regels mogelijk, dus bekijk het reisadvies van het land van bestemming voor vertrek:

https://reopen.europa.eu/nl

 

Hoe COVID certificaat aanvragen?

Kan opgevraagd worden

  • digitaal via
  • per post (telefonisch op nummer 078/787850), dit kan een week duren